Schaatsen op de Angstel

De Angstel

De Angstel is een veenriviertje dat loopt van Loenersloot, langs Baambrugge naar Abcoude. Al vele jaren hebben de Baambruggers op dit riviertje geschaatst. In de begin jaren van de historie van de ijsclub had IJsclub

Oproep Sneeuwvrij maken Angstel, winter 2012

Een inspectie van de IJsmeester van IJsclub Baambrugge leert dat het niet mogelijk is met het zware matriaal van de ijsclub de Angstel sneeuwvrij te maken. De risico's zijn dermate groot dat de kans op het door het ijs zakken van de veegmachines  reëel is, geen zware veegmachinbes op het ijs.  IJsclub Baambrugge roept dan ook  de burgers en buitenlui op om handmatig grote delen van de Angstel tussen Loenersloot en Baambrugge en tussen Baambrugge en de Noodwaterkering Sneeuwvrij te maken.  Het zwarte ijs dat dan vrij komt kan dan aangroeien. De Abcouder ijsclub denkt er ook zo over.......maar mensen dat betekend niet dat de ijsclubs willen dat er onverantwoorde risico's genomen worden.  Schuif bij daglicht, zorg dat je met minimaal twee personen bent en begin met een klein pad te schuiven.  Tot slot  wensen we als ijsclub niet aansprakelijk gesteld te worden, zorg er daarom voor dat je minimaal verzekerd lid bent van de ijsclub.

Waterkering Loenersloot

De laatste jaren zijn er in samenwerking met het hoogheemraadschap stappen ondernomen om het ijs sneller te laten groeien in de Angstel. Een oude waterkering onder de N201 wordt bij een winterse periode geplaatst, daardoor wordt de natuurlijke waterstroming (dus ijsslijtage) beperkt. In de elfstedenwinter van 1997 die enkele dagen voor de kerstdagen 1996 begon is het bewuste keerschot voor de eerste keer geplaatst. Die winter kon er weer zins lange tijd onder de bruggen in Baambrugge, Abcoude en de A2 te Abcoude geschaatst worden. Dat dat kon schreven de ijsclubs toe aan het plaatsen van de keerschotten. Toch is Loenersloot een echt knelpunt in het schaatstraject vanaf Baambrugge via de Angstel naar de Vinkeveenseplassen. Maar als het moet dan kan er vanaf Baambrugge naar de Vinkeveenseplassen geschaatst worden via de Geuzensloot en de Demmeriksesluis. Trouwens in het kader van de eventueel uit te zetten schaatstoertochten beheert IJsclub Baambrugge het ijstraject Angstel vanaf de waterkering aan de Oudedijk halfweg Abcoude-Baambrugge tot Loenersloot. Vervolgens beheert de ijsclub het traject Geuzensloot vanaf Loenersloot tot de Demmeriksesluis.

Op 31 januari plaatste het waterschap AGV de noodwaterkering in de Angstel te Loenersloot.

Klûntunnel Loenersloot

In 2003 is er een echte tunnel gerealiseerd onder de N201 te Loenersloot. De provincialeweg N201 bij Loenersloot is in het schaatstraject over de Angstel van Abcoude via Baambrugge en Loenersloot naar de Demmeriksesluis (Vinkeveenseplassen) een behoorlijk knelpunt. Door te geringe ijsvorming kunnen de schaatsers niet via het ijs onder deze weg door. Toerschaatsers gaan dan klunend over de drukke weg, dat is zeer gevaarlijk. Er hoeft nu geen brug of ponton meer aangelegd te worden om de N201 te kruizen. Kluunen door de tunnel is nu de oplossing.

Kortebaan en Marathon

Tot slot maakt ijsclub Baambrugge ook bij eventuele wedstrijden gebruik van de Angstel. Zo werd op 3 januari 1996 het Gewestelijkkampioenschap Kortebaan voor de junioren heren C en B op de Angstel ter hoogte van café de Punt verreden. Dat zelfde jaar werd op 3 februari een schaatsmarathon over 50 kilometer op de Angstel verreden. Langs het Zand- en Jaagpad tot de z.g. Wittebrug was een schaatstraject van rond de 1500 meter uitgezet. Meer dan 50 marathon schaatsers kwamen bij deze wedstrijd aan de start. Bij de Veteranen won destijds de Nederlandskampioen Cees Borst (vader van Ruud Borst, de bekende marathon A rijders). Bij de heren C was de winnaar Gerard Sluis uit Utrecht. Destijds werd deze wedstrijd live verslagen door Radio M-Utrecht en radio ROSA. Voorwaar er was ijsspectakel op de Angstel te Baambrugge.

Baambrugge had haar ijsbaan ook op deze rivier.

Bij periode van sterk ijs werd er een verlichte baan uitgezet vanaf Binnenweg nr 6 (Frits de Groot) tot Binnenweg 22 (Arie van Oostveen). De koek en zopie tent werd dan onder de treurwilg van Nelis gezet (Binnenweg 18). In de jaren zeventig werd een landijsbaan in gebruik genomen (1968). Maar er werd als het even kon geschaatst door de Baambruggers op de Angstel. Ook schaatstoeristen zie je veel gebruik maken van de Angstel als zij als schaatsend op weg zijn van Abcoude naar Loenersloot. Groot knelpunt in het schaatstraject rond Baambrugge is de brug onder de provincieweg N201 te Loenersloot. Daar is de doorgang smal en het snel stromende water maakt dat ijsgroei onder de brug bijna onmogelijk is. Door de komst van een fietstunnel die als kluuntunnel gebruikt kan worden is dit knelpunt opgeheven.