Weissenssee 2019

Wat misschien niet iedereen weet, is dat we een super enthousiaste groep recreatieschaatsers hebben die iedere donderdagavond, onder de bezielende leiding van Abel Zaal traint op de Jaap Edenbaan. Hoog in het vaandel staat uiteraard schaatsen, maar daaraan gelijk vinden we plezier en gezelligheid. Dit uit zich door na afloop van de training nog even gezellig na te praten en borrelen (meestal aangevuld met bitterballen) in restaurant Jaap naast de baan.

Twee jaar geleden werd het idee geopperd, om het geleerde in praktijk te brengen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Dat jaar hebben er 5 man en 1 vrouw deelgenomen. Omdat het toen zo’n succes was, zowel sportief als gezelligheid, kwam het idee om ook dit jaar weer naar Oostenrijk te gaan.

Het idee van Weissensee 2.0 was geboren. Uiteindelijk zijn Nico Bos, Richard Tinus, Ellen en ik woensdag 23 januari afgereisd naar Oostenrijk.

Het weer daar was super! Geen wind en een strakblauwe lucht. Omstandigheden die een topprestatie niet in de weg konden staan. Donderdag werd door ons de uitgezette baan voor de eerste keer verkend. IJsmeester Norbert Jank had een perfecte baan vrijgemaakt van sneeuw met een lengte van 12,5 kilometer.

Dat het niet voor niets wordt gedaan, blijkt wel uit het feit dat de voertaal rond de Weissensee 2 weken lang Nederlands is. Half schaatsminnend Nederland strijkt in deze periode rond de Weissensee neer. Bij gebrek aan betrouwbaar natuurijs in Nederland, is dit een super alternatief. Donderdagmiddag werden er 2 wedstrijden gereden door de landelijke professionele marathonschaatsers. Voor ons een bron van inspiratie om de volgende dag te gaan vlammen tijdens onze tocht der tochten.

En het resultaat mocht er wezen de volgende dag. Waar Ellen vorig jaar nog ziek was van de eerste chemo, reed ze nu in totaal 100 kilometer. Ik coachte Ellen de laatste moeilijke rondjes door met haar mee te rijden waarbij mijn totaal uiteindelijk op 112,5 kilometer kwam. Bij Nico en Richard stond de teller bij de finish uiteindelijk op 200 kilometer.

Wat waren we allemaal blij! Het bier stroomde na afloop rijkelijk en we hebben het thuisfront ruim voorzien van foto’s om er voor te zorgen dat zij zeker jaloers werden en bleven.

Zaterdag niet meer op de schaats gestaan. Wel weer naar de baan om de landelijke marathonschaatsers aan te moedigen tijdens hun open Nederlandse kampioenschap op natuurijs. En daarnaast weer volop genoten van de fantastische omgeving en sfeer. Wij waren het snel met elkaar eens. Volgend jaar weer!

Heb je ook zin in dit avontuur en zijn je schaatsskills nog niet top, meld je dan ook aan voor de donderdagavond recreantengroep. En voor je het weet schaats jij ook 200 kilometer op de Weissensee. En ligt jouw ambitie meer bij gezelligheid, ook dan is de recreantengroep absoluut iets voor jou.

Op de ijsclubsite vind je informatie over hoe je je kunt aanmelden.

Anco Post

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: